Facebook

Jumelage nieuwsbrief

Werkbezoek aan Kita - 27 december 2004 t/m 11 januari 2005

Karin Albers, Jaap Booij, Conny van der Krogt, Corry van der krogt

Dit werkbezoek aan Kita had een bijzonder karakter: tijdens een vergadering van de Coördination in Kita droeg Corry het voorzitterschap van de Jumelage over aan Conny. Verder was er natuurlijk tijd voor bezoeken aan verschillende projecten en het opsnuiven van de Malinese cultuur.

Lees het reisverslag van Conny

Een reis naar Kita - Nieuwsbriefartikel door Conny van der Krogt

Een jaar geleden ben ik voorzitter geworden van de Jumelage Voorschoten – Kita. Eén van de redenen hiervoor is dat ik graag meer wil leren over het leven in Afrika. De cultuur, de mensen en de manier van leven is zo compleet anders dat ik graag wil weten hoe het daar is.
Mijn eerste kennismaking met de Jumelage Voorschoten–Kita was 4 jaar geleden. Als leerkracht aan een basisschool in Voorschoten werd ik gevraagd mee te werken aan het samenstellen van een leskist over het leven van Nederlandse kinderen voor de ‘basis’scholen in Kita.
Een jaar later hebben we een zelfde soort leskist gemaakt over Kita en Mali voor de kinderen van de Voorschotense basisscholen.

Vorig jaar hebben we met een aantal belangstellenden besloten om mijn voorzitterschap in Kita te bekrachtigen en zo is in 1 jaar tijd twee keer een bezoek gepland. Nadat in september drie inwoners van Kita naar Voorschoten waren gekomen, zijn op 27 december vier mensen vanuit Voorschoten vertrokken voor een reis van 16 dagen naar Mali. Corry van der Krogt, de oud-voorzitter, Karin Albers, zij geeft Nederlandse les aan anderstaligen, Jaap Booij, leerkracht van de Fortgensschool en Conny van der Krogt, de nieuwe voorzitter en eveneens
leerkracht van de Fortgensschoolgaan via Casablanca naar Bamako, de hoofdstad van Mali.

Wat nu volgt is een kort verslag van de reis. Een heenreis met hindernissen, want al op Schiphol is er een 9 uur durende vertraging waardoor de aansluiting met de vlucht naar Bamako gemist wordt. Via een omweg over Tunis en Abidjan (Ivoorkust) komen we toch in Mali aan waar we opgewacht worden door Moussa Fofana, de journalist die vorig jaar tijdens de ledenvergadering gesproken heeft over zijn leven in Mali.
We verblijven de eerste dagen bij zijn gezin en vertrekken op oudejaarsdag naar Kita. Met een bus (lees vrachtwagen met gaten als ramen) banken en veel mensen gaan we voor een reis van 4 uur over niet geasfalteerde wegen naar Kita. De bagage (koffers, brommers,  handelswaar, geiten en mensen) is boven op het dak gebonden. De omgeving is prachtig. Veel, heel fijn, rood zand, mooie bomen en dorpjes zoals in de aardrijkskundeboeken staan.

Ons bezoek in Kita is een vriendschappelijk bezoek met een officieel tintje, een mogelijkheid om kennis te maken met de leden van de Coördination en de verschillende projecten. Tijdens de eerste vergadering met de leden van de Coordination draagt Corry de vlam (een steeds uitwaaiend kaarsje) over aan mij. De aanwezigen vinden het een grote eer om bij deze overdracht aanwezig te zijn en spreken hun waardering uit over het feit dat wij hen betrekken bij deze bestuurswisseling.

Naast vergaderen leggen we ook veel bezoeken af. Onder andere bij de burgemeester van Kita. Hij vindt het erg leuk om te horen dat zoveel
mensen in Voorschoten weten waar Kita ligt. Wij vertellen hem over het ANWB-bord waardoor alle mensen bekend zijn met de naam van zijn stad. Natuurlijk brengen we ook de groeten van onze burgemeester Verver over. Net als tijdens het bezoek in Voorschoten moet er in Kita ook een statiefoto gemaakt worden. We worden officieel ontvangen door de President de Conseil de Cercle. Een soort commissaris van de Koningin. Hij is zeer geïnteresseerd in het werk van de Jumelage en de Coördination. Tijdens een vergadering in zijn kantoor vertellen we van onze 20 jarige samenwerking.

We bezoeken de projecten, waaronder het gehandicaptenatelier die de bogolanstoffen voor de Wereldwinkel in Voorschoten maakt, het smedenatelier die met materialen van de Shell is opgezet en nu bijna van start kan gaan. Verder brengen we een bezoek aan Balandougou, een plaatsje in de Cercle, ongeveer 5 kwartier rijden vanaf de stad Kita. Hier worden we ontvangen door de hele dorpsgemeenschap, de dorpshoofden vertellen ons over de problemen die zij hebben met het water. Er is een dam geslagen, maar door de jaren heen is die dam stuk gegaan waardoor het erg moeilijk is om water op te slaan voor de droge periode. Met behulp van putten proberen ze dit tekort op te lossen, maar er moet water van heel diep komen en de pomp is kapot gegaan, dus u begrijpt dat water in deze streek een groot probleem vormt voor deze mensen.

Dit bezoek heeft grote indruk op ons allen gemaakt. Alle avonden zijn we uitgenodigd bij de verschillende leden van de Coördination thuis. We maken kennis met de gezinnen van de bestuursleden en zij laten vol trots hun huis zien. Elke avond worden we getrakteerd op een goede maaltijd van rijst, kip of vis en veel vers fruit. Zelf verblijven we in een huis wat door de President de Conseil de Cercle aan ons ter beschikking is gesteld. Daardoor hebben we momenten waarin we even gewoon Nederlands kunnen praten en al onze indrukken met elkaar kunnen bespreken. Dat is echt nodig hoor, als je in zo’n compleet andere wereld wordt ondergedompeld.

Het is een indrukwekkende reis geweest, waarin ik, maar ook de andere reisgenoten, veel heb geleerd van het leven en werken in en om Kita. In mei ben ik voorzitter geworden van de Stichting. Nu, na mijn bezoek in Kita, ben ik voorzitter van de Jumelage Voorschoten – Kita, veel meer
dan alleen een stichting.

Conny van der Krogt