Facebook

Jumelage nieuwsbrief

Stagebezoek aan Kita - 15 april t/m 15 juni 2002

Linda Faber

Dit jaar heb ik via de jumelage twee maanden stage gelopen in Kita. Het doel van deze stage was om een onderzoek te doen naar het onderwijs (ik ben vierde jaars student van de lerarenopleiding aardrijkskunde). Omdat het moeilijk te voorspellen was welke informatie, maar ook hoeveel informatie er in Kita te vinden was over het onderwijs, ging ik met een vrij open onderzoek op reis.
In Nederland had ik algemene informatie gezocht op internet en in vakbladen over het onderwijs in Mali. De hoeveelheid daarvan viel nogal tegen, en daarnaast kwamen cijfers vaak niet overeen.

Sidi Sako had aangeboden dat ik bij zijn gezin mocht logeren, hij is in 2000 op uitnodiging van de jumelage in Nederland geweest. Ik heb een geweldige tijd gehad in Kita, een ervaring om nooit meer te vergeten. Via de jumelage heb ik veel tips en adviezen gehad, dus ging ik redelijk voorbereid op reis. Toch is het niet voor te stellen waar je in terecht komt. De eerste dagen heb ik alleen maar rondgekeken om alles in me op te nemen en te verwerken.

Wat me het meest is bijgebleven is de gastvrijheid van de mensen. Je kan altijd bij iemand binnenlopen voor een praatje. Men is ook helemaal niet afstandelijk tegenover blanken. Als ik over straat liep riepen de kinderen altijd ‘toubabou’ tegen me; dat betekent ‘blanke’. De mensen vinden het erg leuk als je geïnteresseerd bent in hun cultuur, helemaal als je een aantal woorden van de lokale taal kent.

Bij de familie Sako ben ik ontzettend goed opgevangen, al snel voelde ik me lid van de familie. Ik werd overal bij betrokken en zelfs bij een bruiloft mocht ik mee. Op deze manier heb ik de Malinese cultuur van heel dichtbij mogen meemaken en dat maakte deze stage heel bijzonder.

De eerste weken in Mali heb ik vooral geschreven bronnen bekeken. Zo was er een boek over de verschillende scholen in de cercle de Kita (regio) en een rapport van het ministerie van onderwijs over de toekomst van het onderwijs in Mali. Toen ik na enkele weken wat meer gewend was aan de Malinese cultuur en mijn franse taal zich ontwikkelde begon ik interviews te houden met verschillende mensen die werkten op de onderwijsbegeleidingsdienst o.a. over salarissen, lerarenopleiding en de functie van de onderwijsbegeleidingsdienst.

In de laatste weken heb ik enkele scholen bezocht. De eerste school was een particuliere basisschool. De school bestond uit 3 lokalen waarvan er twee van riet gemaakt waren. In de klassen zaten gemiddeld 20 leerlingen.
De tweede school was een openbare basisschool. Deze bestond uit 6 lokalen van steen. In de lokalen zaten gemiddeld 80 leerlingen. Ze hadden geen boeken en zaten met 4 leerlingen achter een tafeltje. Op deze school heb ik met de directeur een gesprek gehouden over het basisonderwijs.
Een week later bezocht ik een middelbare school. Hier heb ik gesprekken gehouden met enkele docenten en ook twee lessen bijgewoond. Op deze manier heb ik echt het onderwijs in Kita beleefd.

Het grote probleem met het verkrijgen van informatie was de franse taal. Daarnaast is er weinig geschreven informatie beschikbaar en zijn de mensen niet gewend om informatie te geven.

Terug in Nederland heb ik alle informatie uitgewerkt, geordend en de lege plekken opgevuld. De hoeveelheid informatie is niet heel groot, maar daarnaast is de kwaliteit heel goed omdat de informatie vanuit het land zelf komt. Het verslag is ondertussen goedgekeurd en ik heb mijn 10 studiepunten ontvangen. Het commentaar van de docent: “Het is een kort, maar rijk verhaal waarin de lezer veel leert over Mali. Het is een verslag dat alleen uit een persoonlijk bezoek kan voorkomen en ik heb het met veel plezier gelezen. Ik heb veel bewondering voor je ondernemersgeest, je durf en openheid naar een andere cultuur.”

Linda Faber