Facebook

Jumelage nieuwsbrief

De Jumelage steunt verschillende tuinenprojecten in Kita

geplaatst op 27 maart 2014

Sinds de start van de samenwerking tussen Voorschoten en Kita in 1984 zijn er verschillende tuinbouwprojecten ondersteund in Kita.

Tuin van Kofoulabé (vanaf 1998 tot heden)

Kita is ingedeeld in 13 wijken, waarvan Kofoulabé er eentje is. Kofoulabé is gelegen in het Zuid-Westen van Kita op ongeveer 3 kilometer afstand van het treinstation. Kofoulabé betekent “ontmoeting van 2 riviertjes”.
tuin konfolabeTwintig vrouwen hebben de 'Associatie van vrouwen van Kofoulabé' opgezet (A.F.K-Jigui-seme) om het gezinsinkomen te vergroten. De Jumelage zorgde voor de financiering zodat een groentetuin van ca. 1 hectare kon worden aangelegd.
In het droge seizoen verbouwen zij er sla, kool, uien, wortelen, ect. In de regentijd zaaien zij rijst, maïs en gombo. Het zaaien, omploegen, wieden, schoffelen en oogsten worden collectief verricht.
Het geld dat met de verkoop van de groente verdiend wordt en de groenten die de vrouwen zelf kunnen gebuiken, zorgen ervoor dat de leefomstandigheden van gezinnen in Kofoulabé verbeterd zijn.

Tijdens het werkbezoek van 2014 is de tuin bezocht. Vanwege een lek in de put kan er minder groente verbouwd worden. De vrouwen van Kofoulabé zijn bezig met het oplossen van dit probleem.

Deze film laat zien hoe de tuin er in het voorjaar van 2014 bij ligt:


Tuin van gepensioneerde mannen (vanaf 1998 tot heden)

Deze tuin bevindt zich midden in het centrum van Kita achter de markt. Er wordt groente en fruit geteelt en er worden jonge plantjes gekweekt voor de verkoop. De tuin wordt bewerkt door gepensioneerde mannen. Met help van de Jumelage kon de tuin omheind worden om loslopende geiten en schapen uit de tuin te houden. Ook werd de put en de pomp gerepareerd met steun uit Voorschoten.


Tuin van Semé (vanaf 1990 tot 2000)

tuin seme web

Madama Salimatou Madeleine Keita is de projectleidster van de tuinbouwcoöperatie van jonge vrouwen in Semé, een klein gehuchtje op 8 km afstand van Kita. Met steun van de Jumelage zijn de tuinen omheind. Ook is er een diepe waterput geslagen.--- De andere tuinenprojecten worden binnenkort toegevoegd ---


Tuin van Balandougou