Facebook

Jumelage nieuwsbrief

Werkplaats en school voor smeden en timmerlieden
smeden timmerlieden atelier geplaatst op 22 mei 2014
 
Aan de rand van Kita met uitzicht op de berg Kita-Kourou ligt het smeden- en timmerliedenatelier. Met hulp van de Jumelage is de werkplaats gebouwd en van electriciteit voorzien. Ook zijn er machines geleverd van de voormalige Shell-hobbyclub.
De werkplaats is een groot succes en inmiddels in oppervlakte verdubbeld. Er worden o.a. schoolbanken gemaakt.
Ook is er een school opgezet waar vooral praktijklessen worden gegeven. Jonge smeden en timmermannen krijgen hier een basisopleiding.

Bezoek aan het smeden- en timmerliedenatelier
geplaatst op 22 mei 2014


Tijdens het werkbezoek in 2014 is het smeden- en timmerliedenatelier natuurlijk ook bezocht. Er zijn sinds het vorige bezoek 2 lokalen bijgebouwd. Maar sinds de staatsgreep en de politieke onrust in het land worden er geen schoolbankjes meer geproduceerd. De ontwikkelingen van het onderwijs liggen volledig stil, zodat er ook geen nieuwe scholen gebouwd worden.
Bekijk de film met een impressie van dit bezoek:Materialen van Gered Gereedschap naar jongeren in Kita

geplaatst op 1 september 2013

In het voorjaar van 2013 is weer een zending gereedschap verstuurd naar Kita. Dit gereedschap is afkomstig van de Stichting Gered Gereedschap uit Den Haag, die met veel enthousiaste vrijwilligers oud gereedschap herstelt en dat opstuurt naar projecten in de derde wereld landen.

Gered Gereedschap 1De Jumelage Voorschoten-Kita heeft al verscheidene keren gebruik gemaakt van deze mogelijkheid om gereedschap op te sturen naar Kita. Het gereedschap is bestemd o.a. om jongeren die klaar zijn met hun opleiding in het smeden en timmerlieden atelier. Ze krijgen dan een gereedschapskist mee, met een set gereedschap, om in hun verdere loopbaan te gebruiken.

Tijdens het werkbezoek in september van 2012 heeft de delegatie gevraagd om dit gereedschap, als een mogelijkheid om de jonge smeden en timmerlieden op gang te helpen. Daarnaast waren er verzoeken binnen gekomen van mensen uit Kita om aanvulling van hun gereedschap en Sidi had lijsten verzameld met de wensen van deze mensen.
Gered gereedschap 2Wij hebben als Jumelage graag mee willen werken aan dit verzoek en we zijn dan ook erg blij dat de Stichting Gered Gereedschap ons weer heeft willen helpen. Ongeveer 90% van het gevraagde gereedschap kon worden geleverd en is verpakt in stevige kisten. (bijna niet te tillen!)

Dan blijft het transport naar Kita. Dat is altijd een probleem. Vorige transporten gingen mee in een container van andere organisaties maar die gingen nu niet naar Mali. Voor het eerst hebben we, dankzij connecties van Jesine, een commercieel bedrijf gevonden in Leiden die voor een redelijke prijs drie grote kisten in een container naar Bamako kon vervoeren. Bij Pretec konden we een busje lenen. Hiermee hebben we eerst het gereedschap opgehaald bij de Stichting in den Haag om vervolgens ergens in de haven van Rotterdam alle spullen te pakken in drie kisten. Daarna zijn die kisten in een container per boot naar Dakar vervoerd en vandaar per trein naar Bamako.De kisten zijn opgehaald uit het douanedepot door Sidi, met enige moeite, en vandaar met auto naar Kita.

Met een waardig feest is het gereedschap verdeeld onder de mensen in Kia.

Pierre en Nico-Jan

Gered gereedschap 3Gered gereedschap 5Gered gereedschap 4