Facebook

Jumelage nieuwsbrief

Meer lezen over Mali en West-Afrika? Bekijk onze leestips:


terug naar timboektoe Terug naar Timboektoe : een reis naar de Touareg
Gerbert van der
Aa
2014
Timboektoe is het eind van de wereld in stripverhalen, en de Toeareg die er wonen oefenen al eeuwenlang een grote aantrekkingskracht uit op westerlingen. Met minimale middelen overleven ze in de Sahara, heldhaftig vochten ze tegen de koloniale bezetting. Volkswagen vernoemde een auto naar hen.

Maar de wereld verandert; sommige Toeareg knoopten banden aan met Al-Qaida, ze voerden de sharia in; hakten handen van dieven af, vernielden eeuwenoude mausolea. Alleen door militair ingrijpen werd erger voorkomen op dit ogenblik helpen ook Nederlandse militairen er de vrede te herstellen. Van nobele wilden tot puriteinse opportunisten: wat is er gebeurd? Gerbert van der Aa gaat op onderzoek uit. Tijdens zijn eerste bezoek aan Mali werd hij beroofd en gegijzeld. Het belette hem niet vele malen terug te keren.
monique en de mangoregens Monique en de mangoregens
Kris Holloway
2007
De 22-jarige Kris Holloway vertrekt rechtstreeks van de universiteit naar Mali als vrijwilligster bij het Vredeskorps. Ze heeft een kleine voorsprong omdat ze vloeiend Frans spreekt, maar de realiteit van het Malinese leven komt er niet minder hard door aan. Zij gaat aan het werk in het dorpje Nampossela, onder de hoede van Monique Dembele, de hardwerkende verpleegkundige van het dorp, en maakt meteen na aankomst haar eerste bevalling mee.
Als vroedvrouw regelt Monique ook de zuigelingenzorg en alles wat langskomt op het gebied van gezondheid: ze is een kundige en ervaren vrouw, even jong als Kris. Met de meest primitieve middelen doet ze haar uiterste best voor de vrouwen van het dorp, die te maken hebben met uit het Westen overgewaaide normen en traditioneel Afrikaanse en moslimgebruiken. Kris en Monique raken bevriend en Kris komt steeds meer te weten over Monique, haar liefdeloze, gearrangeerde huwelijk, haar kinderen, en haar ware liefde Pascal, met wie ze nooit zal trouwen.
bamako bonjour Bamako bonjour! Over heethoofden, hulp en humor in crisistijd
Manon Stravens
2013
Bamako Bonjour! gaat over het dagelijks leven en de volle werkweek van een jonge ontwikkelingswerker in Mali. Met humor, een kritische pen en veel bitterzoete glaasjes thee schetst Manon Stravens een tijdsbeeld van bijna vier jaar ontwikkelingssamenwerking uit het veld. Hoe gaat de 'principefundamentalist' om met pesterige politiemannen en het fenomeen huispersoneel? Hoe doet en beleeft ze haar werk in een tijd van kritische debatten en besneden budgetten binnen haar vakgebied? Ze doet verhaal over inspirerende heethoofden die ze tijdens haar dienstreizen ontmoet en kijkt voetbal met de familie van de Malinese sterspeler Seydou Keita. Ook worden de culturele kroontjes van Mali met een antropologisch oog bestudeerd. Ondertussen raakt het land in een zware crisis en interveniëren de Franse troepen. Wat betekent dit voor het dagelijkse werk?
voetstappen in het zand Voetstappen in het zand
Sarah Challis
2010
Wat gebeurt er als je de reis van een ander afmaakt? De nichtjes Emily en Clemmie kunnen niet zo goed met elkaar opschieten, gewoonweg omdat ze zo verschillend zijn. Als ze na de crematie van hun oudtante Mary de voorwaarden uit haar testament horen, zijn ze dan ook erg verbaasd. Samen moeten ze naar Mali afreizen om daar, in de mysterieuze plaats Timadjlalen, de as van hun tante uit te strooien. Clemmie kijkt uit naar dit onverwachte avontuur, maar Emily stemt met grote tegenzin toe. Ze snapt niet waarom haar oudtante dit merkwaardige verzoek in haar testament heeft laten zetten en ze moet er eigenlijk niet aan denken om naar een woestijn af te reizen. Maar als Emily en Clemmie eenmaal in Mali zijn, komen ze op het spoor van een zestig jaar oud geheim en ontdekken ze waarom zij de enigen zijn die deze reis hadden kunnen maken.
Weerzien in de woestijn Weerzien in de woestijn
Sarah Challis
2013
De levens van Emily en Clemmie veranderden voorgoed toen ze de as van hun overleden oudtante naar het verre, exotische Mali brachten, zoals de oude vrouw hun in haar testament had verzocht. Clemmie bleef daar achter om een nieuw leven te beginnen als geliefde van een Touareg-krijger. Terug in Engeland hoort Emily zo weinig van haar nichtje dat ze zich zorgen gaat maken. Ze haalt haar kersverse echtgenoot over om samen met twee vrienden op reis te gaan naar Mali, in de hoop dat ze kan achterhalen of haar angsten terecht zijn. Maar ze is niet voorbereid op de chaos en het avontuur dat ze er vindt - en al helemaal niet op de gevaren die het gezelschap moet doorstaan terwijl ze door de woestijn trekken om Clemmie te zoeken. Met en passant informatie over Mali, de bevolking, het landschap en de politieke situatie.
een hongerbuik is snel gevuld Een hongerbuik is snel gevuld : voorbij de mythes over Afrika
Niels Posthumus
2013
Afrika-optimisme lijkt vandaag de dag bijna net zo in zwang als Afrika-pessimisme twintig jaar geleden. Hongerbuikjes zijn in de beeldvorming ingeruild voor potentie. Maar in de praktijk is er minder veranderd. De toekomst van veel Afrikanen ziet er niet werkelijk rooskleuriger uit dan twee decennia terug. En Afrika was natuurlijk ook nooit zo hopeloos als destijds werd verondersteld.
Het probleem is dat Europeanen hun beeld van Afrika kleuren met clichés. Die vertroebelen het zicht op de realiteit. Medelijden wordt aangezien voor betrokkenheid. En Europa blijft Afrika bij voorkeur vertellen 'hoe het moet'. Waarom lijken wij bijvoorbeeld nooit te twijfelen aan de door ons in Afrika gepredikte idealen 'democratie' en 'natiestaat'? Waarom vragen we ons zelden af of wij 'blank' (onbewust) niet nog altijd boven 'zwart' plaatsen? En waarom willen we zo graag geloven dat Afrika de toekomst heeft?
kinderen van afrika Kinderen van Afrika ; het succes van particuliere hulpprojecten
Ton van der Lee
2011
In de ontwikkelingshulp is de afgelopen jaren veel geld verspild. Sommige landen staan er zelfs slechter voor dan vroeger, vooral in Afrika. Veel politici willen fors bezuinigen of zelf stoppen met hulp. Ton van der Lee besloot uit onvrede een eigen project op te zetten in een vissersdorp in Mali. Dat deed hij deels uit onvrede met de fouten die overheden en andere organisaties maken, maar ook uit liefde voor Afrika en uit zijn overtuiging dat we het niet op mogen geven. Vooral voor de kinderen van Afrika, want zij zijn de kwetsbaarste groep.
Ton van der Lee vertelt met liefde over de mensen van ‘zijn’ dorp en hun leven, en over de successen, valkuilen en mislukkingen. Daarnaast is dit ook een boek voor mensen die een eigen hulpproject hebben of er een willen beginnen, met veel praktische tips en informatie.
toubab Toubab! : Nederlandse en Vlaamse schrijvers over Afrika
Samenstelling Jeroen van Bergeijk
2009
Iedereen die West-Afrika heeft bezocht kent dit woord waarmee de westerse bezoeker wordt begroet. De 'toubabs' in deze bundel zijn net zo divers als het continent waar ze over schrijven. Journalist of wereldverbeteraar, literator of avonturier – allen staan ze midden in het Afrikaanse leven. Ze trekken erop uit en laten zich niet uit het veld slaan door kakkerlakken, krakkemikkige taxi's of stoffige wegen. Ze vertellen wat ze aantreffen in alle uithoeken van het continent. Ze schrijven lyrisch, zakelijk, poëtisch of sober. Ze schrijven met compassie, hartstocht, nieuwsgierigheid of weemoed – maar nooit politiek-correct. In Toubab! geen zielige Afrikanen of cynische beschouwers, maar wel toubabs die hun hart aan Afrika hebben verpand en zich pagina na pagina verbazen over dit continent. Steeds staan de ontmoetingen met Afrikanen van allerlei slag centraal. Toubab! biedt een blik op het hedendaagse Afrikaanse leven zoals Nederlandse schrijvers dat ervaren.
hulp Hulp : waarom ontwikkelingshulp moet, groeit en verandert
Ralf Bodelier en Mirjam Vossen
2007
Dit boek geeft een overzicht van de dilemma's rondom ontwikkelingssamenwerking. Zoals doe-het-zelfhulp, noodhulp, celebrities die als filantropen optreden, de remittances van migranten, bedrijven die aan ontwikkelingssamenwerking doen, schuldenvraagstukken en infrastrucuur. De teksten houden een goede balans in kritiek. De auteurs vervallen niet in betweterigheid. Ondanks de complexe materie zijn de teksten begrijpelijk. Bovendien doet de persoonlijk invalshoek goed. Ook de tekstkaders, waarin op bepaalde onderwerpen wordt ingezoomd, maken het extra overzichtelijk. Het boek is geschikt voor diegenen die geinteresseerd zijn in de achtergronden van de ontwikkelingssamenwerking. Zeker voor hen die prive of via vrijwilligersorganisaties betrokken zijn bij hulp en zich verder willen verdiepen in het onderwerp. Handig is de laatste paragraaf 'wat kan ik doen?'.
mali boek Mali
Njolie Deguelle
2011
Ditt boekje beschrijft de avontuurlijke belevenissen in Mali van een reis van de auteur en haar man in 2010, met wildkamperen, meerdaagse trektochten en het proeven van de gerechten van de locals. Tijdens de reis ontmoette zij veel verschillende stammen zoals de Bambara, de Peul, de Bozo en de Dogon. Ook maakte ze kennis met de Touaregs in Timbouctou.
naar timboektoe Naar Timboektoe : een reis van de bronnen van de Niger naar de legendarische stad in de Sahara
Mark Jenkins
2000
Op zijn achttiende trok Markjenkins vanuit Wyoming de wijde wereld in. Zonder vooropgezet plan zette hij koers naar de meest afgelegen plek aarde die hij kon bedenken: Timboektoe. Hij bereikte die stad toen niet. Vijftien jaar later keert Mark terug naar Afrika om in een kajak de wild stromende rivier de Niger af te zakken. Met een Afrikaanse gids en drie medereizigers vindt hij de bron van de Niger hoog in de bergen van Guinee. De rivier voert hem onmiddellijk mee naar het hart van donker Afrika: ze worden aangevallen door zwermen bijen, opgejaagd door een nijlpaard, achtervolgd door krokodillen en meegesleurd door watervallen, Ze passeren nederzettingen waar alle meisje besneden zijn, stuiten op een groep blinde mannen die afgezonderd leven in het oerwoud en dansen met honderd naakte vrouwen rond een kampvuur. Maar Mark heeft de legendarische stad in de Sahara nog niet bereikt. Op een motor trekt hij vervolgens in zijn eentje dwars door naar woestijn naar Timboektoe, de mythische stad die verborgen ligt in een zee van wit zand.
het stenen tijdperk in 2006 Het Stenen Tijdperk in 2006
Els Schrik-Vermeulen
2007
Een groep leerlingen van het Gertrudiscollege uit Roosendaal en het Peellandcollege uit Deurne zijn in de zomer van 2006 twee weken kennis gaan maken met en helpen in het West-Afrikaanse Burkina Faso. De meeste mensen wonen daar nog in lemen hutjes en ze bezitten niet meer dan wat kleding, een rieten matje om op te slapen en wat vee.
Het boek geeft een verslag van de reis van deze Nederlandse jongeren en de cultuurschok waarmee zij te maken krijgen. Maar ook het gastvrije onthaal wordt goed beschreven.
de andere kant van afrika De andere kant van Afrika : Burkina Faso
Els Schrik-Vermeulen
2009
Een groep leerlingen van het Gertrudiscollege uit Roosendaal brengt in 2008 een bezoek aan Burkina Faso. We zien op de televisie vaak de ellende van Afrika. Dit boek is een reisverslag van een andere kant van Afrika: de gastvrijheid, vriendelijkheid en vrolijkheid die hartverwarmend is. Overal voel je je welkom, net alsof je thuiskomt.
De groep wordt met alle egards ontvangen door de voorzitter van de Tweede Kamer en een keizerlijke prins. Ook leerlingen vertellen waarom zij hun luxe leven opzij hebben gezet voor deze reis.
mali blues Mali blues
Lieve Joris
1996
'Jij hebt misschien veel in Afrika gereisd, maar wat ik je zal vertellen, dat heb je nog nooit gehoord. Geen man kan zoveel verdriet verdragen. Jij zal huilen, en je zal iedereen aan wie je het vertelt, aan het huilen brengen.'
In Mali blues reist Lieve Joris van Senegal via Mauretanië naar Mali. De Afrikanen die ze onderweg ontmoet zijn overlevers, die beseffen dat ze niet langer op hun machthebbers hoeven te rekenen. Hoogtepunt in deze bundel - die bekroond werd met de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse gemeenschap en de Franse Prix de l'Astrolabe - is het levensverhaal van de Malinese zanger Boubacar Traoré (Kar Kar), die sindsdien internationaal furore maakte en uitgroeide tot het boegbeeld van de Afrikaanse blues.
segou 1 Segou : de aarden wallen
Maryse Conde
1984
Dit epos mag nu reeds een meesterwerk worden genoemd. Het beschrijft de geschiedenis van de ondergang van het Bambara rijk in het huidige Mali in de negentiende eeuw. In Segou, de hoofdstad, zetelt de Bambara koning met zijn hof. In een van zijn vertrouwelingen, Dousika Traore, plaatst de auteur de geschiedenis. Een zoon wordt als slaaf verkocht naar Brazilie. Hij komt later terug en zwerft door West-Afrika. Een andere zoon bekeert zich tot de islam, studeert aan de universiteit van Timboektoe, maar realiseert zich ten slotte dat hij in zijn hart een Bambara is. Weer een andere zoon gaat in de Transsahara-handel. Het conflict tussen landbouwers en veeboeren, tussen islam en eigen Afrikaanse religie, tussen Afrika en Europa, dit alles wordt op magistrale wijze verteld in deze roman. De auteur is afkomstig uit Guadeloupe en is een expert op het gebied van Afrikaanse literatuur en geschiedenis.
Segou 2 Segou : de verkruimelde aarde
Maryse Conde
1984
De ontstellende verwarring en chaos waaraan Afrika ten prooi viel in de 19e eeuw is onderwerp van deze indrukwekkende roman. Het Bambara-rijk in Mali, gesymboliseerd in zijn hoofdstad Segou, wordt met de ondergang bedreigd door de oprukkende Peul en Toucouleur, die desnoods te vuur en te zwaard de Islam willen introduceren. Maar vanuit het Westen, vanuit Dakar, trekken de Franse troepen Afrika binnen. De vooroordelen over hen zijn talloos en komen royaal aan bod. Het proces van beeldvorming over de 'vijanden' wordt indringend weergegeven. Maar het meeslepende van deze roman ligt in de zeer geslaagde portrettering van personen die de geschiedenis van deze periode maken voor hun familie, voor hun stad of voor hun volk. En van de relaties tussen vorsten en onderhorigen, tussen de seksen, tussen ouders en kinderen, gesitueerd in grote gebieden van West-Afrika (Mali, Senegal, Nigeria, Goudkust) en Jamaica. Dit is het tweede deel van de tot dusver tweedelige cyclus 'Segou', een vervolg op 'De aarden wallen'* en even indrukwekkend.