Facebook

Jumelage nieuwsbrief

Ontvoerde Sjaak Rijke door Fransen bevrijd in Mali

geplaatst op 6 april 2015

De Nederlander Sjaak Rijke, die in 2011 door islamitische terroristen in Mali werd ontvoerd, is bevrijd. Het Franse ministerie van Defensie heeft dat vandaag bekendgemaakt. Het bericht is bevestigd door minister Koenders.
Speciale eenheden van het Franse leger bevrijdden Rijke rond 05.00 uur vanochtend in het uiterste noorden van Mali. Bij de bevrijdingsactie zijn twee terroristen gedood en twee opgepakt. Ook zijn wapens in beslag genomen. Rijke is in gezonde toestand naar een Franse basis in de stad Tessalit gebracht. Hij zal worden opgevangen door de Nederlandse ambassade en door de Nederlandse militairen die meedoen aan de VN-missie in Mali.

Afgelopen november dook een video op waarin Rijke zich erover beklaagt dat hij niets merkt van inspanningen van de Nederlandse regering om hem vrij te krijgen. Rijke werd in 2011 samen met een Zweed en een Zuid-Afrikaan ontvoerd uit een restaurant in Timboektoe. Zijn vrouw wist te ontkomen. Al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) heeft de ontvoering destijds opgeëist.

De bevrijdingsactie werd uitgevoerd in het kader van de Franse operatie Barkhane in het Sahelgebied. Zo'n 3000 Franse militairen doen sinds vorig jaar zomer aan die missie mee. Doel is om terroristen aan te pakken die de regio destabiliseren.

Rijkes vrouw is ingelicht over de goede afloop. "Dit is fantastisch nieuws voor Sjaak en zijn familie", zegt Koenders. "Ik ben blij en opgelucht dat er een einde is gekomen aan een vreselijke periode van onzekerheid en verdriet." De minister heeft de Franse en Malinese autoriteiten bedankt voor de hulp bij het bevrijden van Rijke. Minister Hennis van Defensie en haar Franse collega Le Drian laten via Twitter weten heel blij te zijn met het resultaat van de bevrijdingsactie.

Tweede lichting van de hoofdmacht is naar Mali vertrokken

geplaatst op 23 april 2014

hoofdmachtEen nieuwe lichting Nederlandse militairen is vanaf vliegbasis Eindhoven op weg naar Mali voor de VN-missie MINUSMA. Het gaat om ongeveer honderd militairen. In totaal zullen zo'n 450 Nederlanders een bijdrage leveren aan de missie. Vorige week vertrok de eerste lichting van zeventig militairen. De Nederlanders houden zich vooral bezig met inlichtingen verzamelen en analyseren. Ze worden de "oren en ogen" van de missie, zei minister Hennis van Defensie. Maar de commando's en mariniers kunnen ook ingezet worden om wapenopslagplaatsen te ontmantelen of strijders op te pakken.

Nederland levert ook vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters. Ook gaan er onbemande verkenningsvliegtuigjes, pantserwagens en terreinwagens mee. De missie kost ruim 200 miljoen euro. De meeste manschappen gaan naar de noordoostelijke stad Gao. Daar hebben Nederlandse kwartiermakers de afgelopen maanden een kamp gebouwd.


Mali verklaart land ebola-vrij

geplaatst op 17 april 2014

De dodelijke ziekte ebola heeft zich niet naar Mali verspreid. Minister van volksgezondheid Ousmane Kone verklaarde dinsdag dat alle tien vermoedelijke besmettingen zijn onderzocht en geen ebola bleken te zijn. Maandag maakte de Wereldgezondheidsorganisatie bekend dat inmiddels meer dan hondertwintig mensen in West-Afrika met ebola zijn besmet. Volgens de WHO zijn zo’n tweehonderd mensen in Guinee en Liberia vermoedelijk of daadwerkelijk besmet met het dodelijke virus. In totaal overleden 121 mensen aan de ziekte. De meeste patiënten kwamen uit Guinee.

De WHO schatte vorige week dat het nog maanden kan duren voordat de uitbraak onder controle is. Er bestaat geen vaccin tegen of een behandeling voor ebola. Het virus veroorzaakt zware koorts en hevige bloedingen. Afhankelijk van de variant van het virus komt 25 tot negentig procent van de patiënten te overlijden. Het virus kan gemakkelijk worden overgedragen als mensen in aanraking komen met lichaamsvocht van personen die besmet zijn.


Eerste militairen zijn naar Mali vertrokken

geplaatst op 14 april 2014

Ruim 70 militairen zijn vanmiddag vanaf Schiphol vertrokken naar Mali. Het zijn de eerste Nederlandse militairen die deel uitmaken van de hoofdmacht van VN-missie in het land. De Nederlanders gaan in Mali inlichtingen verzamelen en analyseren voor het militaire deel van de VN-missie. In de afgelopen maanden bouwden Nederlandse kwartiermakers in de stad Gao al een kamp. De komende weken vertrekken nog ruim 300 militairen naar Mali. Dat zijn vooral commando's, inlichtingenpersoneel en piloten en ondersteunend personeel van de Apache-gevechthelicopters.

Mali heeft een nieuwe regering

geplaatst op 13 april 2014

Moussa MaraMali heeft een nieuw kabinet nadat eerder deze maand de regering zijn ontslag had ingediend. Dat heeft de Malinese staatstelevisie vrijdagavond 11 april bekendgemaakt. Moussa Mara, die eerder minister van stedelijk beleid was, is de nieuwe premier. Hij volgt Oumar Tatam Ly op, die vertrok omdat de regering volgens hem niet functioneerde. Veel minister blijven op hun plek, onder wie de ministers van defensie en binnenlandse veiligheid. De nieuwe premier heeft gezworen om de corruptie in het West-Afrikaanse land aan te pakken.

In Mali wordt geprobeerd de rust te herstellen na een staatsgreep in 2012. Na de coup veroverden rebellengroepen, onder wie jihadistische groepen die banden met Al-Qaida hebben, het noorden van Mali. Frankrijk greep daarop militair in. Vorig jaar werden er verkiezingen gehouden en kwam president Ibrahim Boubacar Keita aan de macht.

Ebola-uitbraak in West-Afrika

geplaatst op 9 april 2014

De wereldgezondheidsorganisatie WHO denkt twee tot vier maanden nodig te hebben om de ebola-uitbraak in West-Afrika te bedwingen.
In Guinee zijn 157 ziektegevallen vastgesteld, 101 mensen zijn overleden. Toch vindt de WHO het niet nodig om een negatief reisadvies voor Guinee te geven. In buurland Liberia zijn 21 ziektegevallen geteld. Daar zijn 10 patiënten overleden.

Het dodelijke virus maakt nog steeds nieuwe slachtoffers in Guinée Forestière: het zuidoosten van Guinee. Een WHO-medewerker zegt dat de uitbraak eerst daar onder controle moet worden gebracht. "Zolang het daar niet voorbij is, blijft de ziekte zich naar andere delen van het land verspreiden", zegt hij.

Vooralsnog is in Mali nog geen ebola geconstateerd.

Regering van Mali dient ontslag in

geplaatst op 7 april 2014

De premier van Mali en zijn regeringsploeg zijn opgestapt, heeft de staatstelevisie van het Afrikaanse land bekendgemaakt. De reden voor het vertrek werd niet genoemd. Premier Oumar Tatam Ly heeft het ontslag aangeboden aan president Ibrahim Boubacar Keita. Voormalig minister Moussa Mara neemt het premierschap over.
Het is niet bekend wanneer er nieuwe ministers worden benoemd.

Reisadvies voor Mali aangepast

geplaatst op 12 februari 2014

Op 10 februari is het reisadvies voor Mali gewijzigd. Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden te weten: de gehele grensstrook met Mauritanië, het noordoosten van de regio Kayes, inclusief de steden Nioro, Sandaré en Diéma en ten noorden van de lijn Bafoulabé-Diedieni-Banamba- Ségou-Markala-Mopti-Bankass, vanwege mogelijk crimineel gevaar (smokkel en drugshandel met name). Ook vinden in het noorden van het land nog steeds terroristische aanslagen plaats (zie ook de rubriek ‘Terrorisme’).

Bamako Entrance ArchNiet-essentiële reizen worden ontraden naar het noordwesten van de regio Kayes en ten zuiden van de lijn Bafoulabé- Diedieni-Banamba-Ségou-Markala-Mopti-Bankass. In het zuidelijk deel van Mopti vinden bij de jaarlijkse veetrek veediefstallen plaats die tot lokale gewelduitbarstingen kunnen leiden.

Het is in alle genoemde gebieden niet raadzaam alleen te reizen. Zorgt u ervoor in bekende en veel bezochte hotels te verblijven en laat u vergezellen door bij u bekende Malinezen.

Na een periode van oorlogsgeweld in het noorden van het land en een politieke crisis volgend op een staatsgreep in het zuiden van het land, verkeert Mali thans in een periode waarin de stabiliteit en veiligheid zich langzaam herstelt. In het gehele land bevinden zich troepen van de Franse interventiemacht Serval en de VN vredesmacht MINUSMA. Nederland is actief betrokken bij de wederopbouw en ondersteunt de missie MINUSMA van de VN. Om die reden kunnen Nederlanders verhoogd risico lopen.

Alle Nederlanders die in Mali verblijven wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten, demonstraties of samenscholingen te mijden en zich goed te informeren over de actuele politieke ontwikkelingen. Tevens wordt aangeraden over adequate communicatiemiddelen te beschikken.

Nederlanders die tijdelijk of permanent in Mali verblijven, wordt dringend geadviseerd zich te registreren via de website van de Nederlandse ambassade in Bamako, waar u tevens aanvullende informatie inzake een verblijf in Mali kunt vinden. In geval van essentiële reizen is het van belang vóór uw reis goede informatie bij de Nederlandse ambassade in te winnen, u te laten voorlichten over veiligheidsrisico’s en de adviezen ter zake op te volgen.

Meer informatie over het reisadvies naar Mali is te vinden op de website van de Rijksoverheid .


Parlementsverkiezingen in Mali niet helemaal rustig verlopen

geplaatst op 25 november 2013

De zwaarbeveiligde parlementsverkiezingen in Mali zijn relatief rustig verlopen. Voor zover bekend zijn er geen grote geweldsuitbarstingen geweest en er zijn ook geen doden gevallen. Wel waren er wat incidenten. In het noorden van het land, bij Kidal, raakten drie mensen gewond toen ze werden bekogeld met stenen.
Bij Timboektoe werden tien stembussen gestolen door gewapende mannen. Er zouden ook her en der problemen zijn geweest met de registratie van stemgerechtigden. Mensen zouden daardoor niet hebben kunnen stemmen.In het noorden zijn er steden waarop oppositiepartijen niet op het stemformulier voorkwamen. Volgens de oppositie is het daar te onveilig om campagne te voeren. Bij gevechten tussen Peul en Toearegs bij de grens met Niger in het noorden van het land kwamen zaterdag zestien mensen om het leven. Dat hebben een Malinese veiligheidsfunctionaris in de noordelijke stad Gao en een vertegenwoordiger van de Internationale Federatie voor de Mensenrechten in Bamako zondag gemeld. Verdere bijzonderheden over de gevechten in het noorden wisten zij nog niet.

stemmende vrouw in BamakoOngeveer 6,5 miljoen kiezers konden zondag in Mali uit meer dan duizend kandidaten 147 vertegenwoordigers kiezen in het parlement. De parlementsverkiezingen zijn na de presidentsverkiezingen in juli en augustus een volgende stap in het herstel van de democratie. Het land werd in maart 2012 in chaos gestort door een militaire staatsgreep. Toeareg-separatisten en islamitische extremisten zagen daarop hun kans schoon om de macht in het noorden van het land over te nemen. Door militair ingrijpen van Frankrijk in januari werden de extremisten verdreven, maar in de afgelopen weken is het geweld weer toegenomen.

In Gao waren zondag in de eerste uren nadat de stemlokalen open waren gegaan meer militairen van de vredesmacht van de Verenigde Naties en het Malinese leger op de been dan kiezers, maar naarmate de dag vorderde nam het aantal kiezers toe. Prefect Seydou Timbely noemde de opkomst niettemin 'zwak'. 'Er zijn niet genoeg middelen geïnvesteerd om de bevolking aan te moedigen te gaan stemmen.'

In de noordelijke stad Kidal raakten drie mensen gewond toen aanhangers van de separatistische Toeareg-Beweging voor de Bevrijding van de Awazad kiezers met stenen bekogelden en VN-soldaten moesten ingrijpen, zei inwoner Mohammed Ag Mossa. In de regio Timboektoe gingen onbekende gewapende lieden met tien stembussen aan de haal, zei een Malinese veiligheidsfunctionaris. Ook werden zondag sporadisch problemen met kiezersregistraties gemeld. 'Ik kon mijn naam of foto niet op de lijst vinden', zei Bintou Maiga, die teleurgesteld werd weggestuurd van het stemlokaal waar zij zich moest melden.

Door de lage opkomst verwachten politieke analisten dat in veel districten een tweede stemronde nodig zal zijn. Deze zal dan worden gehouden op 15 december.
Het is de tweede keer dat er verkiezingen zijn in het Afrikaanse land sinds de Franse troepen begin dit jaar islamitische rebellen verdreven uit hun bolwerken in het noorden van het land. Afgelopen zomer waren er al presidentsverkiezingen. Ook die verliepen relatief rustig.Er zijn nog steeds 3000 Fransen in Mali. Ook de VN is er actief. Nederland heeft toegezegd militairen te leveren voor de vredesmacht in het land. Sinds de presidentsverkiezingen in juli en augustus is het geweld weer toegenomen.

 


Nederlandse militairen naar Mali

geplaatst op 2 november 2013

Nederland stuurt een militaire missie naar Mali. Het gaat om ongeveer 380 mensen, voor het merendeel militairen. De Nederlanders blijven "in beginsel" tot eind 2015. "In de loop van 2015 bezien we of verlenging noodzakelijk is", zei premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie op 1 november. Rutte zei verder dat het in direct Europees en dus Nederlands belang is om deel te nemen aan deze missie. Het noorden van Mali is volgens hem een broedplaats van extremisme en een vrijplaats voor het opleiden van terroristen. Maar hij benadrukte dat Nederland dit ook voor de burgerbevolking van Mali doet, die onder meer lijdt onder armoede en mensenrechtenschendingen.

De Nederlandse militairen zullen vooral inlichtingen, verwerken en analyseren voor de VN-missie. Een eenheid met vier Apache-gevechtshelikopters wordt ingezet om inlichtingen te verzamelen en om Nederlands personeel te beschermen. Ook worden politiefunctionarissen en civiele deskundigen naar Mali gestuurd. Zij gaan zich bezig houden met politietraining, rechtsstaatontwikkeling en hervorming van de veiligheidssector.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken wijst erop dat de VN-missie naar Mali onomstreden is en gesteund wordt door de internationale gemeenschap. Dat blijkt onder meer uit het feit dat "China voor het eerst gewapende militairen inzet" voor deze missie. De missie is in zijn ogen een succes als het politiek proces is geslaagd en Mali geen vrijhaven voor terroristen of snelweg voor criminelen meer is.
Minister Hennis van Defensie zegt dat de Nederlandse militairen de 'oren en ogen' van de VN zullen zijn en zich voornamelijk zullen richten op het vergaren van inlichtingen en verkenning. In december vertrekken volgens haar de eerste militairen naar Mali om kwartier te maken. De overige militairen gaan in januari.
Voorzitter Anne-Marie Snels van de militaire vakbond AFMP zei vanochtend in het Radio 1 Journaal dat er duizend militairen nodig zijn voor de missie naar Mali. Snels wees erop dat er voor elke uitgezonden eenheid twee eenheden in Nederland beschikbaar moeten zijn, die de uitgezonden eenheid kunnen aflossen. Dat geldt voor de commando's en opleiders, maar ook voor het ondersteunend personeel.

Mali werd begin dit jaar voor een groot deel ingenomen door islamitische extremisten, waarna Franse militairen hen met een militaire actie grotendeels terugdrongen. Nederland draagt met de 380 mensen bij aan de de VN-missie MINUSMA, die stabiliteit moet brengen in het land. De VN-Veiligheidsraad beloofde in juli dat de missie uit 12.600 militairen zou bestaan. Oud-minister Koenders leidt de MINUSMA-missie namens de VN.

Lees het statement van het ministerie van Defensie.

infographic actie Mali