Facebook

Jumelage nieuwsbrief

Uitnodiging Jaarvergadering

geplaatst op 6 maart 2017 

Het bestuur van de Jumelage Voorschoten-Kita nodigt u uit om aanwezig te zijn bij de jaarvergadering op woensdag 29 maart op Basisschool de Vos, Ter Lips 1B te Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Bekijk de jaarstukken.

Het laatste nieuws over Mali vind je op onze Facebookpagina

geplaatst op 8 mei 2016

Wil jij snel op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit Kita en Mali? Volg ons dan op Facebook! Alle nieuwtjes verschijnen dan direct op je tijdlijn.
Direct naar Facebook.
news front

Verslag Jaarvergadering

geplaatst op 5 april 2016

Op 30 maart j.l. vond de Algemene Jumelage Raad vergadering van de stichting plaats. Lees hier het verslag van deze jaarvergadering .

Uitnodiging Jaarvergadering

geplaatst op 16 februari 2016

Het bestuur van de Jumelage Voorschoten-Kita nodigt u uit om aanwezig te zijn bij de jaarvergadering op woensdag 30 maart in de Fortgensschool, Van Beethovenlaan 10a. Aanvang 20.00 uur. Bekijk de jaarstukken .

Verslag Algemene Jumelage Raad vergadering

geplaatst op 31 maart 2015

Op 25 maart j.l. vond de Algemene Jumelage Raad vergadering van de stichting plaats in Museum Voorschoten.
Lees hier het verslag van deze jaarvergadering .

handen Kita 2015Algemene Jumelage Raad vergadering

geplaatst op 1 maart 2015

Het bestuur van de Jumelage Voorschoten-Kita nodigt u uit om aanwezig te zijn bij de jaarlijkse vergadering van de AJR op woensdag 25 maart in  Museum Voorschoten, Voorstraat 17 in Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Bekijk de uitnodiging en agenda en lees de jaarstukken 2014.

Gezellige dag tijdens het Weekend van Voorschoten

geplaatst op 13 september 2014

Op 13 september was de Jumelage natuurlijk aanwezig op de vrijwilligersmarkt tijdens het Weekend van Voorschoten. We hebben er veel mensen ontmoet en vooral heel veel foto's gemaakt in een Malinees decor. Verder zijn we enorm trots op het winnen van de prijs voor de mooiste kraam!
Bekijk het foto-album.
bestuur 2014

 

Jumelage actief op de vrijwilligersmarkt

geplaatst op 8 september 2014
Weekend van Voorschoten
Op zaterdag 13 september is de jumelage natuurlijk present op de jaarlijkse vrijwilligersmarkt tijdens het Weekend van Voorschoten.
U vindt onze kraam voor de Etos. Kom langs voor een praatje. Meldt u aan als vrijwilliger of donateur van onze stichting. Of ga 'op reis' naar Kita via onze fotoservice.
We ontmoeten u graag!

Jumelage start hulpactie voor Kita

geplaatst op 13 juni 2014

Enorme regens en overstromingen hebben op 9 juni flinke schade veroorzaakt in Kita. Het dorp heeft hulp nodig en dus komt het bestuur van de Jumelage Voorschoten-Kita in actie.

In één nacht is er ruim 100 mm regen gevallen in een gebied waar het bijna nooit regent. Huizen zijn weggespoeld, de markt is verwoest, kiosken, winkels zijn slechts een hoop puin en wegen onbegaanbaar.

De complete houtvoorraad van de zagerij in het dorp is weggevaagd en de groenteplanten in de tuin zijn totaal vergaan. Allebei waren het projecten van de Jumelage. "Al het werk dat we in de afgelopen 15 jaar hebben gedaan om het dorp te ondersteunen is in één klap weg", zegt voorzitter Conny van der Krogt. Maar ze geeft niet op. “We moeten ze helpen! En daarom gaan we actie voeren."

Lees het hele artikel op Voorschotenonline .

Bestuur Jumelage gaat op werkbezoek naar Kita

geplaatst op 27 maart 2014

Het advies van de ambassade was positief en ook het bestuur van de jumelage in Kita zelf gaf aan dat het veilig is. En dus stapt voorzitter Conny van der Krogt met in haar kielzog de vijf bestuursleden van de Jumelage Kita-Voorschoten op 26 april het vliegtuig in voor een bezoek aan haar zo geliefde Kita.
 
“Eigenlijk zijn we in 2011 voor het laatst echt op een zakenreis naar Kita geweest”, zegt Conny. “Toen hebben we de projecten bezocht, onderhandelingen gevoerd en afspraken gemaakt. Natuurlijk waren we er in 2012 ook maar dat was ter gelegenheid van de begrafenis van twee bestuursleden in Kita. Twee weken daarna brak de opstand uit. Het jongerenuitwisselingsproject werd stop gezet en ons werd aangeraden maar niet te komen. Niet zozeer omdat het in Kita niet veilig is maar je moet via de hoofdstad Bamako en daar was het niet goed. Die berichten hebben we echt serieus genomen maar de afgelopen maanden kwam er steeds beter nieuws. Ook van de daar wonende Nederlanders, dus we hebben de knoop doorgehakt en de tickets geboekt."
Lees het hele artikel op Voorschotenonline.nl


vergaderenAlgemene Jumelage Raad Vergadering

geplaatst op 9 maart 2014

Het bestuur van de Jumelage Voorschoten-Kita nodigt u uit om aanwezig te zijn bij de jaarlijkse vergadering van de AJR op woensdag 26 maart in het vernieuwde Museum Voorschoten, Voorstraat 17 in Voorschoten. Aanvang 20.00 uur
Bekijk de uitnodiging en agenda en lees de jaarstukken 2013Jumelage Voorschoten-Kita stelt jongerenuitwisseling een jaartje uit

geplaatst op 10 november 2013

mali-12Ging eerder dit jaar al het bezoek van 6 jongeren uit Kita in Mali aan Voorschoten niet door, nu is ook de reis van 6 Voorschotense jongeren naar Mali afgezegd.  “Er zijn gewoon te veel incidenten in Mali”, zegt voorzitter Conny van der Krogt. “In Kita valt het wel mee maar in hoofdstad Bamako niet en daar is het vliegveld.” Voorschoten heeft al sinds 1984 een vriendschapband met de stad in Mali.
Lees het hele artikel op voorschotenonline.nl.

Nieuw in de wereldwinkel Voorschoten: bogolantassen

geplaatst op 30 september 2013
bogolantassen wereldwinkelIn het gehandicaptenatelier Darsalam in Kita worden bogolanstoffen gemaakt.  De tassen die van deze stof gemaakt worden, zijn nu te koop in de Wereldwinkel Voorschoten .

Bogolan is een traditionele verftechniek met modder op katoenen stoffen. Deze techniek wordt al sinds mensenheugenis beoefend in Mali. Bogolan is een Bambara woord en is afgeleid van bogo dat ‘klei’ betekent en van lan dat ‘van’ betekent; dus van klei gemaakt.  IJzerhoudende modder uit de rivier wordt lange tijd bewaard in een pot, zodat alle organische stoffen kunnen afbreken. Tijdens dit proces komen ijzerzouten vrij die bij het verven voor de donkere kleur zorgen.

Lappen katoen worden eerst gewassen en daarna gedompeld in een bad met een aftrekstel van fijngemalen (medicinale) bladeren, boomschors of takjes. De bladeren van de  kalaboom (die ook goed zijn tegen malaria) leveren gele kleurstof.
Na het verven van de lappen worden daarop de motieven aangebracht met behulp van de ijzerhoudende klei uit de rivier. Soms wordt het modderpapje direct vanuit de vrije hand met een bamboestokje op de stof aangebracht, vaak wordt een mal gebruikt. Als het verven klaar is moet de stof een dag drogen. Daarna wordt de modder eruit gespoeld.

bogolantassen wereldwinkel 2Bogolan is sterk verbonden met het sociale leven in Mali. De symbolische beeldtaal die bijvoorbeeld op kleding wordt geschilderd, vertelt iets over de situatie van de drager of eigenaar ervan: is iemand getrouwd of huwbaar, weduwnaar, zwanger of net vader geworden. De kauri-schelp staat voor voorspoed en geluk.