Facebook

Jumelage nieuwsbrief


Nieuwe naaimachines voor de kleermakersschool in Kita

geplaatst op 6 maart 2017
Met een gift van de Jumelage heeft Amadou Maïga nieuwe naaimachines kunnen kopen voor zijn kleermakersschool. We weten zeker dat ze goed gebruikt zullen worden! Docenten en leerlingen zijn er in ieder geval heel blij mee! En daar worden wij ook weer blij van! De kleermakersschool heeft op dit moment 64 leerlingen: 60 meisjes en 4 jongens. En vandaag sturen ze een lief bericht op een foto via facebook. Een duidelijk bewijs dat de vriendschap tussen Kita en Voorschoten blijft bestaan ondanks het stoppen van de stichting.
naaimachines17


 

 


Nieuwe projecten gestart in Kita

geplaatst op 16 mei 2016

Vanaf november 2015 is Moussa Fofana op verzoek van het bestuur aan de slag gegaan als intermediair tussen Kita en Voorschoten. Met zijn kennis van zowel de Nederlandse als de Malinese taal en cultuur, zijn jarenlange betrokkenheid bij de Jumelage en het feit dat hij inmiddels weer in Bamako woont is hij de ideale persoon om het contact tussen Voorschoten en Kita te bevorderen en namens het bestuur bezoeken te brengen aan Kita om de verschillende projecten te begeleiden.

De komst van Moussa heeft de start van een aantal nieuwe projecten in een stroomversnelling gebracht. Inmiddels is een kleermakersopleiding voor meisjes gestart in het centrum van Kita en zijn zonnepanelen op de dovenschool geplaatst.
Meer informatie over deze projecten vindt u onder de knop Projecten.
kleermakersschool2dovenschool1

Nieuw bestuur in Kita

geplaatst op 15 maart 2015

Sinds 7 maart heeft de Coördination in Kita een nieuw bestuur. Voorzitter Sidy Sacko heeft zijn functie neergelegd wegens te drukke andere werkzaamheden. De nieuwe voorzitter is Adama Sissoko.
bestuur Kita 2015 web
Deze foto is gemaakt op 7 maart. Boven v.l.n.r.:
Tapa Sidy Sacko, Morimakan Koïta, Harouna Sidibé, Cheick Hamala Coulibaly, Chaka Barry, Sabou Cissé, Amadou Maïga en Issa Camara.
Beneden vl.n.r.:
Adama Sissoko, Korian Agnès Sangaré, Tako Diarra en Boubacar Sidiki Konaté

Mevrouw Tounkara-Salimata Madeleine Keita, Jean Pascal Keita, Kadidiatou Koureishi Sissoko en Dramane Sangaré waren niet op de vergadering aanwezig.

Update inzamelingsactie: hoe is de noodhulp in Kita besteed?

geplaatst op 9 november 2014

Afgelopen zomer werd Kita getroffen door een zware storm. Er kwamen berichten binnen over straten die onder water stonden, mensen die hun rijst en mais kwijt waren geraakt, schade aan huizen door wateroverlast, en daken die waren weggewaaid. Na het horen van deze schokkende verhalen, besloot de Jumelage voor het eerst sinds de oprichting in 1984 een inzamelingsactie te houden. Met het geld hoopten we onze vrienden in Kita die het hardst getroffen waren door de storm te kunnen helpen hun schade te herstellen. De actie was een groot succes. Ruim 1500 euro werd er opgehaald. Wij, en de mensen in Kita zijn daar erg dankbaar voor.

overstroming Kita 2014 11Al snel werd duidelijk dat onder de leden van de Coordination Adama Sissoko de meeste schade had geleden. De slaapkamers waren nog wel intact, maar zijn timmerwerkplaats en winkel waren ernstig beschadigd. Het dak was er bijvoorbeeld afgewaaid, en veel van zijn apparatuur was onbruikbaar geworden. Bovendien was veel van zijn werk onherstelbaar beschadigd door de zware regen. In eerste instantie was zijn doel ‘redden wat er te redden valt’, wat inhield de overige apparatuur naar een veilige en overdekte plaats te brengen. Op onze vraag wat hij nodig had om de schade te herstellen, reageerde hij met: bakstenen, hout, platen voor het dak en nieuwe apparatuur.

Adama richtte zijn aandacht echter niet alleen op zichzelf. Hij benadrukte dat er veel mensen in het dorp waren die schade hadden opgelopen. Het ging met name om anderen die winkeltjes hebben en om de marktkooplieden. De markt was volledig ondergelopen, omdat de rivier die daar dichtbij loopt, was overstroomd. Als gevolg hiervan raakten veel mensen hun koopwaar kwijt, met name etenswaren. Ook anderen in het dorp zijn voorraden kwijt geraakt, zoals zakken rijst, gierst en suiker.

overstroming Kita 2014 2Inmiddels is de eerste helft van het opgehaalde geld bij Adama terechtgekomen. Hij heeft de verantwoordelijkheid gekregen dit te besteden waar het nodig is. In eerste instantie natuurlijk om zijn eigen schade te repareren. Hij is bezig met de reparatie van zijn werkplaats. Er wordt een nieuw dak gemaakt van hout en golfplaten. Daarnaast heeft hij nieuw hout aangeschaft om de meubels die hij op bestelling had gemaakt, maar was
kwijtgeraakt door regen en wind, opnieuw te maken. Op die manier is hij zijn investering niet kwijt en worden ook zijn klanten niet de dupe van de storm. Zijn klanten kan hij dus behouden en op die manier zijn inkomen veilig stellen. Ook een aantal van de beschadigde apparatuur heeft hij inmiddels weer aan de praat gekregen.

Het andere deel van het geld is besteed aan maatregelen om dit soort grootschalige schade in het vervolg te voorkomen. Het hardst getroffen, waren de mensen die op de markt staan en granen verkopen. Hun zakken met gierst waren niet meer geschikt voor de verkoop vanwege het regenwater. In overleg met de directeur van de verkopers vereniging, heeft Adama besloten houten pallets te laten maken. Hier kunnen de zakken
graan op liggen, zodat regenwater erlangs kan lopen en op de grond terecht komt, zonder dat de koopwaar er langdurig mee in contact komt. Dit helpt dus zowel de timmerlieden die meewerken aan het bouwen van de pallets door het bieden van werkgelegenheid, als de marktlieden van wie de koopwaar in het vervolg minder kwetsbaar is voor heftige regen. De regen houdt nog steeds aan, maar er is gelukkig geen sprake meer geweest van zo’n heftige storm. Er zijn verschillende kleine organisaties in Kita aanwezig die de mensen een hart onder de riem steken door het uitdelen van wat zakken gierst of kleine geldbedragen. Dit is niet voldoende om er weer helemaal bovenop te komen, maar het is een begin en het geeft mensen moed. Die positieve instelling is het belangrijkste om door te kunnen gaan en hun leven weer op de rails te krijgen.

De mensen in Kita zijn dus nog druk bezig met het herstellen van de schade, maar we hopen dat Voorschoten en de Jumelage op deze manier een kleine bijdrage hebben kunnen leveren aan de wederopbouw.

Namens Adama en de andere mensen in Kita: hartelijk bedankt voor de gullen giften!


Peuter overlijdt aan ebola in Mali

geplaatst op 28 oktober 2014

In Mali worden 82 mensen in de gaten gehouden na de dood van een tweejarig meisje. De peuter overleed vorige week aan ebola. Ze was met haar oma in Guinee geweest. Na haar overlijden zijn zoveel mogelijk mensen opgespoord die met haar in contact zijn geweest. Onder hen zijn elf mensen die in de gezondheidszorg werken. Tot nu toe is bij geen van hen het virus aangetroffen, maar hun gezondheid wordt drie weken lang in de gaten gehouden. Zo lang kan het duren voor het virus zich openbaart. Ook de oma van het meisje, met wie ze een busreis van honderden kilometers maakte van Guinee naar Kayes in Mali, maakt het vooralsnog goed.

ebola maliDe Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft al drie medewerkers in het land, vijf andere zijn onderweg. Ze gaan bekijken of Mali de opvang van ebolapatiënten goed geregeld heeft. Diplomaten zijn er niet gerust op dat het land een eventuele uitbraak binnen de perken kan houden. Het land is arm en de aandacht van de politiek gaat vooral uit naar de strijd tegen militante moslims en naar de VN-missie in het noorden van het land.

Senegal en Nigeria zijn erin geslaagd een uitbraak te voorkomen door de gezondheid van honderden mensen die in contact waren geweest met ebola-patiënten te controleren. Ebola heeft tot nu toe ongeveer 5000 slachtoffers gemaakt, vooral in Guinee, Sierra Leone en Liberia.


Update actie voor noodhulp aan Kita

geplaatst op 12 augustus 2014

Kita kent een jaarlijkse regentijd. Van juni t/m september kan het er heel hard regenen. Dit jaar is Kita in juni getroffen door extreem veel regen! Als gevolg hiervan zijn akkers onbruikbaar geworden, is de markt weggespoeld en zijn huizen en scholen beschadigd.
Ook een aantal bestuursleden van de Coördination in Kita hebben ernstige schade aan hun huis en werkplaats opgelopen.
Daarom is de Jumelage in actie gekomen!
Samen met onze vrienden in Voorschoten hebben we een inzamelingsactie gehouden om onze vrienden in Kita te ondersteunen.

Inmiddels is er € 1506,22 aan giften binnengekomen. We danken u heel hartelijk voor uw steun!


Jumelage start actie voor noodhulp aan Kita

geplaatst op 21 juni 2014

Al 30 jaar zijn wij als Jumelage betrokken bij de ontwikkelingen in Kita (Mali). In die tijd hebben we bijgedragen aan plannen en projecten waar de Coördination onze hulp bij vroeg. Met de hulp van onze donateurs zijn er zo initiatieven ondersteund ten bate van groepen mensen in Kita.

overstroming Kita 2014 8De enorme wateroverlast in de week van 5 juni bracht opeens heel andere berichten naar ons. Van verschillende bestuursleden is het huis en/of werkplaats geheel of gedeeltelijk vernield. Marktkramen zijn weggespoeld samen met de handel. ‘Onze’ coöperatieve tuinen zijn zwaar beschadigd. Na een aantal buien, met regenval van wel 10 cm, zijn de leefomstandigheden van velen dramatisch verwoest.
Dit is des te triester omdat de week hiervoor met man en macht gewerkt was om rivieren en stroomgangen schoon te maken als voorbereiding op de regentijd. De markt en winkels waren gesloten; onder aanvoering van de burgemeester en de prefect en samen met ambtenaren en jeugd was hier hard aan gewerkt.

Via vooral facebook-contact proberen wij te achterhalen hoe het met de ons bekende mensen is. De familie van Adama Sisokko kan niet meer op het eigen erf wonen. De familie van Issa Camera, die aan de rivier woont en bezig is met het bouwen van een nieuw huis, heeft gaten moeten hakken om het water (dat meer dan een meter in het huis stond) weg te laten stromen. De verschillende tuinbouwprojectjes hebben zeker veel schade opgelopen, juist in de tijd dat er opnieuw gezaaid moet worden.

Als Jumelage willen we kijken waar en hoe we kunnen ondersteunen. Daarvoor doen we een beroep op de vrienden van onze zusterstad Kita. Uw gift kunt u overmaken op NL30RABO0366156667, graag onder vermelding van ‘noodhulp’.

overstroming Kita 2014 9Op facebook (www.facebook.com/jumelagevoorschotenkita ) en via deze website houden wij u op de hoogte van onze acties en de leefomstandigheden van onze vrienden in Kita. Voor vragen kunt u ons aanspreken en een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wilt u dit bericht verder verspreiden, zodat zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid zijn om mee te helpen?

Hartelijk bedankt,

Jumelage Voorschoten-Kita

Conny van der Krogt (voorzitter)
Hanneke de Waal
Nico-Jan de Rooij
Mirelke Spee
Renee van Leeuwen
Jesine Warmerdam
Issa Karembega
Jaap Booij
Pierre van Grinsven

Wateroverlast in Kita haalt Voorschotense krant

geplaatst op 13 juni 2014

Enorme regens en overstromingen hebben op 9 juni flinke schade veroorzaakt in Kita. Het dorp heeft hulp nodig en dus komt het bestuur van de Jumelage Voorschoten-Kita in actie.

Lees het hele artikel op Voorschotenonline .

Zware regenbuien zorgen voor veel wateroverlast in Kita

geplaatst op 12 juni 2014

Zaterdag 7 juni is er in Kita een grootscheepse actie geweest om zwerfvuil en riolen goed schoon te maken. De bewoners van Kita waren zeer gemotiveerd om aan de slag te gaan, aangezien het regenseizoen is net begonnen. Er wordt zeer zwaar weer voorspeld in de komende periode. Het initiatief kwam van de mensen van de plaatselijke radio en is een poging om de stad te redden van een mogelijke overstroming.

overstroming Kita 2014 6De mensen zijn  met schoppen, schoffels, harken en allerlei materiaal naar de markt gekomen om aldaar hopen opgestapeld vuilnis weg te werken.  De prefect Samaké Sekou en zijn plaatsvervangers, vele ambtenaren en een goed deel van de jeugd en lokale ondernemers waren er allemaal en de plek in een zeer vriendelijke sfeer.
Bij deze gelegenheid waren alle winkels in de stad gesloten. De markt was voor de duur van 15 uur gesloten, een ongekende gebeurtenis. De burgemeester gaf aan dat elke dag in de maand juni (de periode waarin de meeste regen te verwachten valt) zal worden geprobeerd de veiligheid van het dorp in de gaten te houden. Belangrijk onderdeel van deze veiligheid is het bestrijden van het zwerfvuil.

De vice voorzitter van het Nationale Assemblee adviseerde de inwoners meer aandacht te besteden aan het vuil op straat. “ Ik kom uit Burkina Faso, waar ik zag groepen vrouwen dagelijks organiseren om wegen en markten vegen. Ik verzeker u dat er wegen zijn erg schoon, "zei hij en riep hiermee de mensen in Kita op hetzelfde te doen. Ook stelde hij een bedrag ter beschikking. In totaal een bedrag van 500.000 cfa (ongeveer 750 euro).

overstroming Kita 2014 4In de nacht van zondag op maandag kreeg Kita inderdaad een zware regenbui te verduren. Er is tijdens die bij meer dan 100 mm regen gevallen. Er is veel schade; huizen ingestort, anderen overspoeld door de regen. Veel mensen zijn dakloos geworden. De markt is verwoest. Schuren, kramen, kiosken, winkels zijn slechts een hoop puin. Handelaren hebben een partij goederen verloren.

Sambaké Mady Fatuma, een marktkoopman maakt de balans op. 5 kiosken/winkels in de grootste markt waren overstroomd. Hij schat de schade op tientallen miljoenen CFA-frank. "De situatie is rampzalig. Het is desolaat en het is de tweede keer dat het water al mijn eigendommen vernietigd, "vertelt hij. De meeste handelaren op de markt hebben dezelfde problemen als onze gesprekspartner. Toch zijn er soms goede verhalen te vertellen. Een van de marktmannen had geluk. De verkoper van yams en aardappelen, vond zijn 6 zakken van 100 kg tot 5 km van de markt terug. Maar een andere koopman betreurt het verlies van 150 zakken rijst en 86 zakken suiker, alles is weggespoeld. Zijn drie kramen werden vernield.

overstroming Kita 2014 7De directeur van de BDM bank ontsnapte ter nauwernood aan het water. Hij reed met zijn kinderen in de auto tijdens de regenbui toen er plotseling veel water op de weg kwam en de onverharde weg onder de auto wegspoelde. Zonder de tussenkomst van de Nationale Garde hadden zij het niet overleefd. Zijn auto werd uit de waterstroom getakeld met een kraan.
Volgens de prefect, Sekou Samaké, werden andere plaatsen van Kita getroffen door de overstromingen. Van veel inwoners is  in een paar uur alle bezittingen weggespoeld. Het bedrag van de schade is nog niet vastgesteld.

Het hoofd van de lokale uitvoerende bezocht de ramp, om mededogen en hulp van de autoriteiten te brengen. Hij riep op tot nationale solidariteit met de slachtoffers van de schade te helpen. Afgelopen dinsdag ontmoette hij het maatschappelijk middenveld, de diensten kosten sanering van de stad, de ontwikkelingspartners en andere belanghebbenden om na te denken over mogelijke oplossingen en te bespreken hoe verdere overstromingen te voorkomen.
 

 Dit bericht is overgenomen van http://kayesinfo.net/index.php/actualites/item/966-kita-scenes-de-desolation-suite-a-une-inondation